top of page

מחקרים הוכיחו - הטיפול ברשת יעיל כמו טיפול פנים מול פנים!

*דף זה יעודכן בקרוב עם שלל מחקרים ומאמרים התומכים ביעילות הטיפול אונליין מהשנים האחרונות

הטיפול אונליין הולך ומתפתח במהלך השנים והלך והתפתח בעקבות משבר הקורונה. מחקרים רבים מוכיחים זאת:

>> יעילות רבה בטיפול באמצעות הרשת בבני נוער | מחקר השוואתי בינלאומי (2015)

>> הצלחה בטיפול בנוער עם קשיים נפשיים באמצעות CBT ברשת | מחקר שנערך בשוודיה (2013)

>> טיפול ברשת יעיל ביותר ומביא להצלחות רבות, הטיפול ברשת יעיל באותה המידה כמו טיפול פנים אל פנים | מחקר השוואתי מקיף שנערך באוניברסיטת חיפה וסקר עשרות מחקרים שנערכו בעולם (2008)
>> הצלחה בהשגת מטרות הטיפול ברשת, באותה המידה כפי שהיה מושג בטיפול פנים אל פנים | מחקר שנערך ב (2009) University of New South Wales (UNSW) and St Vincent’s Hospital

 

חשוב לציין כי טיפול אונליין אינו טכניקה טיפולית אלא צורה אחרת של מרחב בו מתקיים הטיפול (או בשפה המקצועית setting). רבים מעדיפים "ללכת" לטיפול בצורה כזו מאשר לקבוע שעה בקליניקה הפיזית. בשל היתרונות הרבים שבטיפול ברשת כגון גמישות, חסכון בזמן ובטרחה. בנוסף, יש התאמה ייחודית למתבגרים שמתגוררים בחו״ל ולא מצאו/התחברו למטפל מתאים באזור מגוריהם ולכאלו שמסתגרים ומתביישים ומרגישים משוחררים דווקא במרחב הדיגיטלי, מרחב המאפשר את התמיכה המלאה לה הם זקוקים לאורך היום והשבוע.

 

ישנן שלוש "סביבות טיפוליות" אותן אני מציע בקליניקה עברית:

שיחה בוידאו (זום או גוגל)

טקסט סינכרוני (צ'אט "חי" מסוגים שונים כגון ווטסאפ)

טקסט א-סינכרוני (צ'אט מושהה, פורום פרטי, מייל ועוד)

במידת הצורך, שילוב בין כולם בהתאמה לסוג הטיפול הנחוץ.

 

בנימה אישית

מתחילת דרכי המקצועית הייתי עובד סוציאלי "דיגיטלי". כבר בשנות ה- 90 כסטודנט לתואר ראשון נעזרתי במחשבים ככלי עזר לחיפוש מידע ולכתיבה ומאז המשכתי והתפתחתי דיגיטלית במקביל להתפתחותי המקצועית בטיפול במתבגרים ולאחר מכן בקליניקה הפרטית. את הטיפול הנפשי באמצעות האינטרנט התחלתי ביום בו חיברו לאינטרנט את היחידה לטיפול בנוער בבת ים בה עבדתי, וכך הגעתי גם לנוער שהיה באותו זמן כל היום (בעצם כל הלילה…) באינטרנט וב- ICQ שהיה "הדבר החם" באותם ימים. לא בניתי תיאוריות ולא חיפשתי רציונל בספרות המקצועית, פשוט שוחחתי בצ'אט עם המטופלים שלי שהסתגרו, התבודדו, נשארו עם המצוקות שלהם בחדרי חדרים וסרבו או לא היו מסוגלים להגיע לטיפול. 

טיפול ברשת גם למתבגרים

מתבגרים נמצאים זמן רב במרחבים האינטרנטיים. חיי החברה מתנהלים ברשת, שעות הפנאי מוקדשות בעיקר לפעילויות ברשת וזו גם הדרך הקלה והמועדפת עליהם לתקשר עם חברים, משפחה ומורים. אך טבעי הוא שברגעי משבר הם נוטים גם לפנות לעזרה ומחפשים ייעוץ במרחבים אלו. 

בשל המאפיינים של גיל ההתבגרות והרצון לנפרדות מהמשפחה וההורים והצורך בזהות ייחודית משל עצמם, בני נוער נוטים להיעזר פחות ופחות במעגלי התמיכה שסובבים אותם (הורים, חברים, מורה, יועצת, מדריך, מפקד...)ונותרים לבדם עם המצוקות והקשיים הרגשיים. הסייברספייס (המרחב המקוון) הפך לזירה העיקרית בה משוטטים בני הנוער והם גם פונים לעזרה במרחב הזה. עקב כך התפתחו בשנים האחרונות מרחבים מקוונים רבים לתמיכה נפשית. לאלו אני קורא "מרחבי חירום", אבל הם לא מהווים מענה טיפולי ולא נותנים מענה לקשיים מורכבים אשר רק טיפול אישי יכול לתת. טיפול באמצעות הרשת e-therapy או Cyber Psychotherapy עונה על צרכים אלו, ומאפשר פתרון אישי מותאם לחיי המתבגרים.

 

bottom of page